Retseptid pärinevad Piimapäeva maitsevõi konkursilt

 

Piimandusmuuseumi maitsevõi

Koostis: tšillipipar, küüslauk, petersell, sool

Sirli suvemaitsevõi  (Sirli Bull) – VÕIDUVÕI

Koostis: või, till, basiilik, küüslauk, sool

 

Allan Ilissoni maitsevõi

Koostis: või, till, küüslauk, paprikapulber, sidrunimahl, meresool

 

Maaturismi maitsevõi (Anneli Kana, MTÜ Eesti Maaturism)

Koostis:
800 ml 35% vahukoort
2 peotäit seemnesegu (kõrvitsa-, päevalille-, seedermänni- ja seesamiseemned)
peotäis värskeid basiilikulehti
näpuotsatäis meresoola helbeid

Valmistamine:  Vala kaks suurt pakki (2×400 ml) vahukoort Tupperware taignakaussi, sulge kaas ja vajuta õhk välja. Loksuta … loksuta veel … siis äkki tunned, et enam ei loksu, piilu kaane alla. Märkad, et vahukoor on vahtu läinud, aga see pole veel või. Jätka loksutamist …ja veel … ja veel … Kui tunned, et käed on väsinud ja ei jaksa enam raputada, siis piilu kaane alla. Ilmselt pead veel jaksama.

‘Kuni sinnamaani, kui või on moodustanud ühtlase „klimbi“ ja ümberringi lainetab valge vedelik. Siis võta või välja ja pigista sellest üleliigne vedelik.

NB! Piimandusmuuseumis tehakse seda kõike muidugi võimasinaga  ja kannatamatumad ja laisemad võivad võtta ka 2 pk ostetud koorevõid (400 g). Võta kaks peotäit seemnesegu. Haki suure noaga segu väiksemateks tükkideks. Siis lisa veidi seesamiseemneid. Võta valminud võist supilusikatäis ja kuumuta pannil, rösti seemnesegu kuumas võis, kuni seemned on pruunikad ja krõbedad. Vala seemned jahtuma ja lisa näpuotsaga meresoola helbeid. Sega, et sool sulaks ja seemned maitsestuks.

Lisa peotäis (ca. 15) värskeid basiilikulehti. Lõika lehed pooleks või neljaks, pane kitsasse nõusse ja lisa paar lusikatäit valmistatud võid. Purusta sauseguriga – tekib ilus roheline „möks“. Sega kõik kolm osa kokku – seemned, basiilikusegu ja või. Jäta vähemalt mõneks tunniks külmkappi tahenema ja maitsestuma. HEAD ISU!

 

Pihlaka talu maitsevõi päikesekuivatatud tomati ja basiilikuga (Eve Okas)

Koostis:
300 g võid
90 g päikesekuivatatud tomateid
15 g basiilikut
14 g purustatud küüslauku
4 g himaalaja soola
pisut musta pipart

Valmistamine: Haki, sega, maitsesta ja naudi otse ahjust tulnud leiva või hapusaiaga.

 

Pihlaka talu maitsevõi laimi ja tilliga (Eve Okas)

Koostis:
300 g võid
4 g himaalaja soola
1 laimi riivitud koor ja mahl
meelepärane kogus tilli
pisut musta pipart
Värske ja hapukas leivamääre meeldib ennekõike lastele ja vähem vürtse armastavale.

 

Eesti Maaelumuuseumite vitamiinivõi

Koostis:
180 g võid
60 g toorjuustu
60 g riivjuustu
1 küüslauguküüs
mustsõstralehti
soola

 

Kaari ja Emma Õuna maitsevõi

Koostis:
300 g võid
20 g basiilikulehti
20 g tilli
10 g karulauku
2 tl meresoola
Valmistamine: Toasoe või ja kõik roheline vahustada saumikseriga. Lisada meresool.

 

Merja Magnuse muruvõi

Koostis:
hapukoorevõi
rohkesti murulauku
2 g soola 100 g toote kohta
Valmistamine: vajaminevad vahendid – maakarja lehm, võimasin, hapukoor, murulauk, sool

NB! Kui lehma pole käepärast võtta, sobib ka vasikas – kogu protsess võib võtta aega kuni kaks aastat.